Persoonallisuushäiriöt

Sinulle voi olla hyödyllistä perehtyä persoonallisuushäiriöihin liittyvään tietoon. Ei siksi, että voisit diagnosoida entistä kumppaniasi vaan siksi, että voisit itse vapautua väärästä syyllisyydestä, peloista ja mielen kuormista, joita tietämättömyys aiheuttaa. Jokaisessa meistä on esimerkiksi narsistisia piirteitä enemmän ja vähemmän. Mutta on tärkeää tietää, milloin on kyse narsismista sairautena ja  milloin ei. Alla olevista linkeistä voi olla valtavasti apua. YouTubesta löytyvillä Narsisti vs. minä -videoilla saat nopeasti käsityksen siitä, auttavatko ne sinua eteenpäin vai eivät (linkki sivun alalaidassa). Tietoa tarjoaa myös Narsismin uhrien tuki ry.

unsplash.com

 

Persoonallisuushäiriöt ovat pitkäaikaisia ja jäykkiä käyttäytymismalleja, jotka poikkeavat merkittävästi kulttuurin hyväksymistä tavoista tuntea, ajatella ja suhtautua muihin ihmisiin. Nämä häiriöt alkavat yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa ja jatkuvat aikuisiällä. Persoonallisuushäiriöt ovat kehityksellisiä häiriöitä, eivät sairauksia sinällään. Persoonallisuushäiriöt johtavat ongelmiin ja kärsimyksiin. Tunteiden hallinta on niin heikkoa, että ihmissuhteissa nousee esiin valtavia haasteita.

On hyvä muistaa, että ihminen voi olla hyvin itsekeskeinen olematta silti esimerkiksi narsisti. Avioliiton päättyminen on aina valtava stressi. Sen tiimoilta voi vuorovaikutussuhde lähteä arvaamattomiin suuntiin, jolloin ajatukset narsismista voivat herätä. Välttämättä tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Minkään piirrelistan perusteella ei voi tehdä diagnoosia narsismista. Tarvitaan paljon muuta tietoa diagnoosin asettamiseksi.

Narsistisesti häiriintynyt toimii marttyyrin tavalla tilanteessa, joka ei ole niin loukkaava. Kuvitelmat itsestä ovat ylimitoitettuja ja nöyryys puuttuu kokonaan. On suuri ihailluksi tulemisen tarve. Henkilö on täysin piittaamaton toisten ihmisten intresseistä, jollei toimita hänen omien tavoitteidensa mukaan. Omasta mielestään hän ei koskaan tee virheitä.  Itsellä on sellaisia erityisoikeusia, joita muilla ei ole. Empatiavaurio on selvä. Empatia voi toimia, jos siitä on itselle hyötyä. Toiminta on piittaamatonta ja äärimmäisen itsekästä. Loukkaantuminen johtaa kostotoimiin ristiriitatilanteissa.

Narsistinen käytös voi liittyä vain pieneen joukkoon kontakteja. Se voi kätkeytyä aviosuhteeseen. Sama ihminen voi olla muissa kontakteissaan hurmaava eikä kukaan aavista, millaisia ongelmia on lähisuhteissa. Rakkauspommitus suhteen alkuvaiheessa voi olla voimakasta.

 

Miten persoonallisuushäiriöt ilmenevät?

Persoonallisuushäiriöt näkyvät usein:

  • Ajattelutavoissa: Jäykät ja epärealistiset ajatusmallit, jotka voivat vaikeuttaa ongelmanratkaisua.
  • Tunteissa: Vaikeuksia tunnistaa ja säädellä omia tunteita, voimakkaat tunne-elämän vaihtelut.
  • Ihmissuhteissa: Vaikeuksia luoda ja ylläpitää läheisiä ihmissuhteita, epäluuloisuus tai manipulointi.
  • Käyttäytymisessä: Impulsiivisuus, aggressiivisuus, eristäytyminen tai muut epäsosiaaliset käyttäytymismallit.

Erilaisia persoonallisuushäiriöitä

On olemassa useita erilaisia persoonallisuushäiriöitä, joilla on omat erityispiirteensä. Yleisiä esimerkkejä ovat:

  • Epäluuloinen persoonallisuus: Suuri epäluuloisuus muita ihmisiä kohtaan, taipumus tulkita muiden ihmisten teot negatiivisesti.
  • Eristäytyvä persoonallisuus: Välttelee sosiaalisia tilanteita ja ihmissuhteita, kokee sosiaalisten taitojen puutetta.
  • Epäsosiaalinen persoonallisuus: Välinpitämättömyys muiden tunteita kohtaan, taipumus rikkoo sääntöjä ja olla väkivaltainen.
  • Tunne-elämältään epävakaa persoonallisuus: Voimakkaat tunnevaihtelut, impulsiivinen käyttäytyminen, tyhjyydentunne, itsetuhoiset ajatukset.
  • Huomionhakuinen persoonallisuus: Tarve olla jatkuvasti huomion keskipisteessä, manipuloiva käyttäytyminen, pinnallisuus.
  • Vaativa persoonallisuus: Oikeudenmukaisuuden tunne, perfektionismi, jäykkyys.
  • Estynyt persoonallisuus: Ahdistuneisuus, epävarmuus, itsetunto-ongelmat, pelko hylätyksi tulemisesta.
  • Riippuvainen persoonallisuus: Tarve turvautua muihin ihmisiin, pelko itsenäistymisestä, vaikeus tehdä itsenäisiä päätöksiä.

On tärkeää muistaa, että persoonallisuushäiriöistä kärsivät ihmiset eivät välttämättä ole tietoisia omasta ongelmastaan tai halukkaan hakemaan apua.

 

Lähteet:

 
Linkkejä:
 
Laaja tukisivusto narsistien uhreille
 
 
YouTuben laaja videosarja narsistien toipuville uhreille
 
 

Persoonallisuushäiriöt